Mi minősül UAV-nak, mely eszközökre kell alkalmazni a jogszabályt?
  A pilóta nélküli légijármű a légiközlekedésről szóló 1995. évi XCVII. törvény értelmében olyan polgári légijármű, amelyet úgy terveztek és úgy tartanak üzemben, hogy vezetését nem a fedélzeten tartózkodó személy végzi.
Ennek értelmében minden merev és forgószárnyú repülőmodell, multirotoros repülőgép és a 250 gramm alatti játék is pilóta nélküli légijármű is.
 
Milyen jogszabályok vonatkoznak a pilóta nélküli légijárművekkel végrehajtott repülésekre?
 

A magyar légtér igénybevételéről szóló 4/1998. (I.16.) Korm. rendelet 1. § (3a) bekezdése rendelkezik arról, hogy a légiközlekedés biztonságának fenntartása érdekében eseti légteret kell kijelölni a pilóta nélküli légijárművel és a pilóta nélküli állami légijárművel végrehajtott repülésekhez.

A légiközlekedési kötelező felelősségbiztosításról szóló 39/2001. (III. 5.) Korm. Rendelet szerint harmadik személyeknek okozott károk megtérítésére vonatkozó felelősségbiztosítással rendelkezni.

A légiközlekedésről szóló 1995. évi XCVII. törvény alapszabályokat fektet le a pilóta nélküli légijárművek működtetésével kapcsolatban, amelyek a következők:

  • A sport,valamint magáncélú felhasználástól eltérő tevékenység esetében a pilóta nélküli légijárművel végzett tevékenységet be kell jelenteni a légiközlekedési hatóságnak, a bejelentéséhez szükséges formanyomtatvány elérhető a letöltések menüpontban. A tevékenység bejelentését elektronikus úton érdemes megtenni, a nyomtatványt és a kapcsolódó igazolásokat a rpas@itm.gov.hu e-mail címre kell beküldeni.
  • 25 kg alatt nincs szükség üzemben tartási engedélyre, légialkalmassági bizonyítványra és típusalkalmassági bizonyítványra.